Vulkánmeghajtású bitcoinvárost épít El Salvador

2 days ago    49 views
Telegram LinkedIn
AFRIXX - An African generative NFT project

El Salvador elnöke, Nayib Bukele bejelentette, hogy saját bitcoinvárost építenek a közép-amerikai országban. A kriptovaluta-bányászatra szánt település a közeli Conchagua vulkán által termelt geotermikus energiából nyeri majd az energiát. A bitcoinváros építése – írja a New York Post és a BBC – 2002-ben kezdődhet, de Bukele nem beszélt róla, hogy mikorra fejeződhet be az építkezés.

Az építkezés megkezdésére El Salvador egymilliárd dollárt szán; ebből fogják kialakítani a Blockstream nevű kripto-infrastruktúrát. 500 millió dollárt szánnak a város megépítésére, és további 500 milliót bitcoinvásárlásra. A város működtetéséből némi extra is beesik az általános forgalmi adó formájában, de az új városban nem lesznek más adótípusok: sem jövedelemadó, sem tőke után fizetendő nyereségadó, sem ingatlanadó.

A bitcoin iránti elkötelezettséget jól példázza, hogy El Salvador azt is bejelentette, hogy az állami tulajdonban lévő geotermikus erőművet is kriptovaluta-bányászatra fogják használni.

Az ország idén az újságok címlapjára került, miután El Salvadorban – a világon elsőként – hivatalos valutaként vezették be a bitcoint. A szeptemberi bitcoin-bevezetés előtt az ország vezetése 26 millió dollárnyi bitcoint vásárolt, és minden állampolgárnak elérhetővé tettek egy digitális pénztárcát, benne 30 dollárnyi bitcoinnal. Ezzel párhuzamosan több mint 200 bankautomatát telepítettek országszerte, amik kezelni tudják a bitcoint. El Salvadorban ma már adófizetésre, bevásárlásra, ingatlanvásárlásra, valamint digitális szolgáltatások igénybevételére is használható a kriptovalutát.

A szombati bejelentésen Bukele elmondta, hogy a bitcoint a civil és a kereskedelmi szférában, szolgáltatások használatakor, múzeumokban, szórakozóhelyeken, bárokban, éttermekben, reptereken, kikötőkben és vasúton is elfogadják.

A rendszer kritikusai szerint kockázatos ennyire volatilis pénzügyi eszközökhöz kötni az ország vagyonának jelentős részét, ugyanakkor az eljárás támogatói szerint a bitocinnal az ország lakosai hozzájuthatnak a fontos pénzügyi piacokhoz. – írja a 444.hu

A Vulkánmeghajtású bitcoinvárost épít El Salvador bejegyzés először Kriptomania – kripto hírek-én jelent meg.

Verlux is Building The Biggest Cross-Chain NFT Marketplace On The Cardano Blockchain - Join Seed SaleBUY AFRIXX NFT - An African generative NFT project
The first NFT project to combine art and history, aiming to expand the knowledge of Africans and their history. BUY NFT NOW - https://afrixx.io/buy
Read the article in Adacoin-HU
ADACASH - Earn passive income.