Venit pasiv din Staking: Câți bani poți face

Crypto - RO 4 months ago Report
Telegram LinkedIn

În momentul de față, staking-ul a devenit una dintre cele mai populare metode de generare a unui venit pasiv în sfera investițiilor cripto. Ratele de recompensă pentru unele dintre monede sunt destul de mari și mai puțin riscante, comparativ cu alte metode producătoare de profit, despre care am vorbit în acest articol.

Dar înainte de a vă grăbi să cumpărați monede pentru a face staking, ar trebui să vedem rentabilitatea reală a investiției în acest instrument – pe care o vom afla utilizând calcule reale și actuale.

Pe scurt despre Staking

Staking-ul funcționează ca un stimulent pentru utilizatorii unui blockchain – care este bazat pe modelul Proof of Stake – de a-și bloca o anumită sumă de monede în rețea, devenind astfel validatori. Holderii sunt răsplătiți pentru asta în aceeași monedă digitală, fiind totodată încurajați să-și păstreze activele digitale pentru o perioadă mai lungă.

În staking utilizatorii câștigă recompense prin blocarea token-urilor pentru o perioadă fixă de timp, în funcție de planurile oferite de operator. Unele blockchain-uri necesită o cantitate minimă de monede ce trebuie introduse în staking, înainte de a putea adăuga un utilizator ca validator. În cazul blockchain-ului Ethereum este vorba de 32 Eth – alte blockchain-uri nu au o asemenea limitare, spre exemplu Cardano.

Mai mult de atât, rata estimată din staking este determinată de doi factori – planul de recompense al rețelei și durata de staking. Pe lângă beneficiile financiare, staking-ul contribuie direct la securitatea proiectelor blockchain, îmbunătățind în același timp performanța acestora.

Este important de menționat că atunci când vă puneți monedele în staking, ele nu sunt împrumutate nodului, ci rămân la dvs. în portofel. Pool-ul către care vă delegați monedele crește, dar nu are acces la activele delegate – acestea pur și simplu sunt blocate în contractul inteligent.

Acest lucru face ca staking-ul să fie mai sigur decât împrumuturile de active digitale pe platformele centralizate – și cu siguranță mai sigur decât investiția într-o ofertă inițială de monede, în care vă oferiți banii unui proiect necunoscut.

Rentabilitatea metodei de staking

Există câteva zeci de criptomonede populare care utilizează metoda de staking și fiecare are propria sa rată nominală a dobânzii. Un tabel general al ratelor poate fi găsit pe site-ul popular de agregare Staking Rewards.

Top 5 criptomonede - după valoarea totală din stakingTop 5 criptomonede – după valoarea totală din staking | stakingrewards.com

Potrivit tabelului de mai sus, unele criptomonede oferă randamente anuale între 4-6%, în timp ce altele vă pot aduce 9% și chiar mai mult.

Spre exemplu, dacă analizăm moneda Avax și presupunem că rata anuală de profit din staking e de 10%, iar noi cumpărăm 1000 de monede, în acest caz peste un an veți avea în portofel 1100 de token-uri Avax.

Însă profitul real depinde de prețul pe care l-ați plătit pentru a cumpăra monedele și de câți bani veți obține după ce le veți vinde. Astfel, dinamica prețurilor este la fel de crucială ca și rata dobânzii. 

În exemplul nostru, dacă achiziționăm 1000 de monede Avax la prețul de 80 de dolari, iar peste un an de staking moneda valorează 72 de dolari (o depreciere de 10%), atunci la final, cele 1100 de monede ar valora 79.200 de dolari – cu 800 de dolari mai puțin decât investiția inițială. 

Totuși, am fi în profit față de o persoană care a decis să cumpere o dată cu noi aceeași cantitate de Avax și la același preț, dar care nu a delegat token-urile pentru a face staking, ci pur și simplu le-a păstrat în portofel. Respectiv noi vom avea cu 100 de monede mai mult – ceea ce ar reprezenta 7.200 de dolari.

Cum calculăm rentabilitatea profiturilor din staking

Deși putem folosi anumite formule care iau o serie de variabile în calcul, există site-uri web specializate ce realizează calculele în locul nostru în mod gratuit.

Un asemenea calculator de profituri din staking putem să-l găsim pe site-ul Staking Rewards

O să vă prezint calculele pe care le-am realizat în cazul a 3 blockchain-uri diferite, bazate pe modelul Proof of Stake: Cardano, Solana și Cosmos.

Cardano. Cum am menționat și mai sus, Cardano oferă un randament anual de 4-5%, dacă cumpărăm 5.000 de Ada (3.843 de dolari) la prețul de astăzi de 0,76 dolari, lunar am câștiga aproximativ 22 de ada (17 dolari), iar anual în jur de 266 Ada sau 205 dolari.

Calcularea câștigurilor din staking-ul a 5.000 de Ada | stakingrewardsCalcularea câștigurilor din staking-ul a 5.000 de Ada | stakingrewards.com

Solana. Dacă dețineți token-uri Solana sau doriți să achiziționați pentru a genera profit pasiv din staking, trebuie să cunoașteți că randamentul acestei criptomonede este de 6%. Acest randament poate fi mai mare de până la 12%, dacă doriți să faceți staking indirect prin intermediul unui exchange, cum ar fi Binance – caz în care vă asumați și mai multe riscuri.

Dacă deveniți validatori punând 100 de Sol (8.129 dolari) în staking, luând în calcul randamentul standart de 6% și prețul de astăzi al Sol de 80,92 dolari – puteți să vă așteptați la un profit lunar de 0,49 Sol (40 de dolari). Anual ați putea câștiga în jur de 483 de dolari sau 5,94 Sol.

Calcularea câștigurilor din staking-ul a 100 de Sol | stakingrewardsCalcularea câștigurilor din staking-ul a 100 de Sol | stakingrewards.com

Cosmos. Proiectele noi oferă, de obicei, un randament anual de profit mai mare, datorită riscului pe care îl suportă cei ce își deleagă monedele. În cazul Atom – tokenul nativ al blokchain-ului Cosmos – acest randament este de 15,81%.

Trebuie să fim atenți atunci când vedem asemenea randamente, deoarece inflația sau monedele noi emise au un efect negativ asupra prețului. Astfel, deși prin staking obținem mai multe monede, într-un final s-ar putea ca acestea să valoreze mai puțin decât ne-am fi așteptat.

Calcularea venitului dintr-o investiție de 1.000 de dolari în staking-ul criptomonedei Atom| stakingrewards.comCalcularea venitului dintr-o investiție de 1.000 de dolari în staking-ul criptomonedei Atom | stakingrewards.com

Dacă am cumpăra astăzi criptomonede Atom în valoare de 1.000 de dolari, la prețul actual de 22,11 per token. Într-un an am câștiga 158 de dolari, dacă prețul ar rămâne același.

Riscurile implicate

La fel ca și în cazul altor instrumente de investiții staking-ul presupune asumarea anumitor riscuri, însă trebuie de menționat că prin staking nu îți poți pierde fondurile, ceea ce este îmbucurător.

Totuși, lucrurile cheie de urmărit sunt inflația și lichiditatea. Având în vedere volatilitatea criptomonedelor, există posibilitatea ca moneda pe care o pui la stake să se prăbușească. De exemplu, dacă criptomoneda ta își pierde valoarea, în ciuda rentabilității staking-ului, din punct de vedere tehnic, este posibil să fi pierdut niște fonduri.

Unele criptomonede au perioade de blocare în staking, ceea ce înseamnă că nu veți putea accesa criptomonedele pentru o anumită perioadă de timp și astfel pierdeți oportunitatea de a tranzacționa pe piață.

Este greu de oferit niște indici exacți al timpului în care criptomonedele vă sunt blocate. Sunt unele blockchain-uri cum ar fi Cardano, care nu au o asemenea perioadă și dvs. oricând vă puteți scoate monedele. Alte blockchain-uri, precum Ethereum 2.0, au stabilit printr-un contract inteligent că toți cei care își pun monedele în staking, nu le vor putea accesa până nu se lansează faza următoare a proiectului – blocarea în acest caz fiind pe perioadă nedeterminată.

Astfel, trebuie să verificați care este perioada de blocare în cazul fiecărei monede în parte. Prin urmare, este important de luat în considerare criptomonedele pe care le puneți în staking, perioada de blocare, dar și volatilitatea ulterioară a prețului.

Original Source: https://crypto.ro/educatie/venit-pasiv-staking/

Disclaimer: Cardano Feed is a Decentralized News Aggregator that enables journalists, influencers, editors, publishers, websites and community members to share news about the Cardano Ecosystem. User must always do their own research and none of those articles are financial advices. The content is for informational purposes only and does not necessarily reflect our opinion.

Join Our Weekly Newsletter of Cardano

Your weekly dose of Cardano news straight to your inbox!
GADA Finance is launching its Initial Stake Pool Offering (ISPO) Starting on June 29, 2022
Being the first permissionless and community-governed launchpad on Cardano, we intend to raise funds through a public ISPO which will enhance the Cardano ecosystem. CLICK HERE!
READ THE ORIGINAL ARTICLE ON >> Crypto - RO