Top 5 „Ethereum Killers” după capitalizarea de piață

Crypto - RO 1 month ago Report
Telegram LinkedIn

Un grup de dezvoltatori au lansat primul blockchain din lume pentru contracte inteligente în 2015 – Ethereum. Creația lor găzduiește acum aplicații financiare descentralizate în valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

Următoarea fază a internetului, cunoscută sub numele de Web 3, a atras numeroși jucători, toți concurând pentru centrul acestei dezvoltări profitabile. Web 3 va fi construit folosind o platformă de contracte inteligente, iar liderul de piață, Ethereum, are un avantaj distinct față de concurenții săi, deoarece este primul care s-a lansat pe piață.

Deși Ethereum s-a bucurat de mult succes pe parcursul celor 7 ani de la lansare, rețeaua a devenit relativ costisitoare de utilizat și tot luptă din greu pentru a deveni scalabilă.

Banca de investiții cu sediul în Statele Unite Morgan Stanley a lansat un raport în ianuarie 2022 în care afirmă că, deși Ethereum domină în mod clar în ceea ce privește valoarea, lichiditatea și numărul de dezvoltatori și utilizatori, cota sa poate scădea în timp.

Acești „Ethereum killers” (după capitalizarea de piață) nu au reușit să doboare al doilea cel mai mare blockchain, dar cu siguranță dau târcoale pradei – și încă mai mulți pândesc momentul oportun pentru o lovitură.

Avalanche

 Evoluția prețului timp de un anAVAX: Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCap

Token: AVAX

Capitalizare de piață: 7,65 miliarde de dolari

Avalanche nu este doar un singur ucigaș, ci un trio de asasini robuști care așteaptă să întindă o capcană pentru Ethereum. În termeni tehnologici, acesta este un blockchain compus din trei lanțuri, lanțul X, P și C.

Combinate aceste lanțuri – care se ocupă de crearea de tokenuri, contracte inteligente și proof-of-stake – îndeplinesc în general aceeași funcție ca Ethereum. Astfel, Avalanche este un alt blockchain de contracte inteligente, însă mai rapid și mai ieftin.

Moneda nativă a blockchain-ului, AVAX, a crescut în valoare în anul 2021, fiind stimulată de investiții uriașe de la firme precum Three Arrows Capital.

Polkadot

 Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCapDOT: Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCap

Token: DOT

Capitalizare de piață: 11 miliarde de dolari

Polkadot este o crypto-monedă Proof-of-Stake (PoS) care își propune să unească toate blockchain-urile existente într-un singur ecosistem global, ca modul în care HTML permite site-urilor, browserelor și serverelor să interacționeze între ele.

Polkadot a fost creat de Gavin Wood, unul dintre co-fondatorii Ethereum, care a decis să rezolve problemele acestuia din urmă printr-un nou blockchain. Spre deosebire de Ethereum, care funcționează pe un model „hub and spoke” (ETH se află în centrul blockchain-ului, iar minerii săi procesează toate tranzacțiile cu contracte inteligente), Polkadot permite contractelor sale inteligente să ruleze independent de lanțul principal. Contractele inteligente ale Polkadot pot rula pe așa-numitele ‘’parachains’’, care pot fi securizate prin propriul token, nu doar prin DOT.

Solana

 Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCapSOL: Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCap

Token: SOL

Capitalizare de piață: 17,31 miliarde de dolari 

Solana este o altă platformă de contracte inteligente care promite viteze mari, scalabilitate și costuri reduse de tranzacție.

Criptomoneda a urcat în topul primelor 10 criptomonede după capitalizarea de piață ca urmare a investițiilor uriașe din partea capitaliștilor de risc și a numelor faimoase din industria cripto. De exemplu, Sam Bankman-Fried, fondatorul miliardar al schimbului de criptomonede FTX și fondul de investiții cripto Sino Global Capital din China au investit masiv în aceasta monedă.

Solana s-a poticnit de câteva ori pe parcursul scurtei sale existențe. Blockchain-ul a fost offline timp de câteva ore înainte ca dezvoltatorii să remedieze o eroare și să-l repornească în vara anului 2021. Incidentul a șocat unii investitori și a subminat acele afirmații de scalabilitate. „La ce folosește un blockchain de mare viteză, cu costuri reduse, dacă poate cădea fără preaviz?”

Cu toate acestea, ecosistemul său DeFi a efectuat un rapid copy-paste ale celor mai mari hituri ale Ethereum. Solflare și Phantom au ocupat golul lăsat de lipsa suportului MetaMask, iar protocoale precum Orca și Serum au îndeplinit aceeași funcție ca și protocoalele de tipul Yearn Finance și Uniswap.

Cardano

 Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCapADA: Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCap

Token: ADA

Capitalizare de piață: 17,46 miliarde de dolari 

Cardano este o platformă blockchain descentralizată de a treia generație, concepută pentru a fi o alternativă mai eficientă rețelelor Proof-of-Work (PoW). Cardano oferă un avantaj asupra rețelelor Proof-of-Work (Pow), astfel costurile sunt mai reduse, consumul de energie mai scăzut și tranzacțiile mai rapide. 

Proiectul a fost cofondat de Charles Hoskinson, unul dintre cei cinci membri fondatori inițiali ai Ethereum. Deși s-a integrat cu fermitate în topul celor 10 criptomonede după capitalizarea de piață, este un ultim sosit în rândul „Ethereum Killers” care a activat contractele inteligente și, prin urmare, aplicații financiare descentralizate în a doua jumătate a anului 2021.

BNB

 Evoluția prețului timp de un an | CoinMarketCapEvoluția prețului timp de un an | CoinMarketCap

Token: BNB

Capitalizare de piață: 48 miliarde de dolari

Binance, una dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede centralizate din lume, și-a lansat platforma sa de contracte inteligente numită Binance Smart Chain (acum BNB Chain). De-a lungul timpului, valoarea totală blocată pe BNB a crescut la aproape 7 miliarde de dolari, după cum arată datele de la DeFi Llama.

BNB este conceput pentru a fi mai rapid și mai rentabil decât rețeaua Ethereum. Datele de la BSCscan arată că BNB a înregistrat 57 de tranzacții pe secundă, la o taxă zilnică medie de gaz de 5 GWEI (0,03 dolari). Între timp, datele Etherscan arată că Ethereum a înregistrat 13 tranzacții pe secundă, la un preț mediu de 23 Gwei (0,93 dolari), începând cu 19 mai.

În februarie 2022, Binance a fuzionat Binance Chain și BSC pentru a forma BNB Chain cu scopul de a-și extinde în continuare ecosistemul de aplicații descentralizate (DApps) și a îmbunătăți utilitatea criptomonedei BNB ca token al platformei de contracte inteligente.

Original Source: https://crypto.ro/educatie/top-5-ethereum-killers-capitalizarea-de-piata/

Disclaimer: Cardano Feed is a Decentralized News Aggregator that enables journalists, influencers, editors, publishers, websites and community members to share news about the Cardano Ecosystem. User must always do their own research and none of those articles are financial advices. The content is for informational purposes only and does not necessarily reflect our opinion.

Join Our Weekly Newsletter of Cardano

Your weekly dose of Cardano news straight to your inbox!
GADA Finance is launching its Initial Stake Pool Offering (ISPO) Starting on June 29, 2022
Being the first permissionless and community-governed launchpad on Cardano, we intend to raise funds through a public ISPO which will enhance the Cardano ecosystem. CLICK HERE!
READ THE ORIGINAL ARTICLE ON >> Crypto - RO