SundaeSwap: Προσδοκίες, συμφόρηση και Mainnet

Greepto 4 months ago Report
Telegram LinkedIn

Το SundaeSwap προετοιμάζεται για την κυκλοφορία του στο mainnet — έρχετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες! Εν τω μεταξύ, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα

Καθώς πλησιάζει η κυκλοφορία στο Mainnet του SundaeSwap, η ομάδα του SundaeSwap Labs πιστεύει ότι είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί η κοινότητά τους σχετικά με ορισμένους από τους αναμενόμενους λειτουργικούς περιορισμούς που θα παρουσιάστουν στο blockchain και στο DEX την ημέρα έναρξης και κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά από αυτήν.

Το blockchain του Cardano σχεδιάστηκε στοχεύοντας παγκοσμίως και χωρίς περιορισμούς, επιτυγχάνοντας συναίνεση σχετικά με τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο σε δευτερόλεπτα και προσελκύοντας ανθρώπους από κάθε οικονομικό υπόβαθρο. Με το βάρος αυτής της ευθύνης, το Cardano λειτουργούσε πάντα «μετρώντας δύο φορές και κόβοντας μία φορά». Αυτή η επιλογή είχε ως αποτέλεσμα οι αρχικές παράμετροι του blockchain να έχουν ρυθμιστεί συντηρητικά επί του παρόντος. Με παραδείγματα πραγματικής επισκεψιμότητας, το IOG (πρώην IOHK) θα αυξήσει προσεκτικά αυτές τις παραμέτρους με την πάροδο του χρόνου, με την τελευταία να είναι το ανέβασμα των παραμέτρων κατά 12,5% που είδαμε τον περασμένο μήνα.

Δοκιμές του SundaeSwap και αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια του testnet, η ομάδα του SundaeSwap παρατήρησε μεγάλη καθυστέρηση στην επεξεργασία των ενεργειών των χρηστών. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις συνεχείς βελτιώσεις στο πρόγραμμα για τα orders που ονομάζεται Scooper batching, αλλά περισσότερο οφειλόταν στις τρέχουσες παραμέτρους μέγιστης απόδοσης του blockchain του Cardano. Αν και αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη, η συμφόρηση είναι ένα σημάδι ότι το δίκτυο του Cardano λειτουργεί όπως προορίζεται με τη σταδιακή εφαρμογή της αντίθλιψης. Αυτό δημιούργησε φυσιολογικές ουρές και καθυστερήσεις έτσι ώστε το δίκτυο Cardano να μπορεί να απορροφήσει αυτό το φορτίο χωρίς να καταρρεύσει ή να μειώθει η ασφάλεια του ledger.

Ως μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεών μας με το IOG για τις παραμέτρους του πρωτοκόλλου, πραγματοποιήσαμε μια δοκιμή (load test) στις 18 Δεκεμβρίου. Η πρώτη scopp συναλλαγή από αυτήν τη δοκιμή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://cardanoscan.io/transaction/810290ec6caac8ce5812e690c035d6fbe7c04e5688c89d22878071e2b42badeb.

Αυτές είναι οι πρώτες συναλλαγές αυτοματοποιημένων διαπραγματευτών (Automated Market Makers ή εν συντομία AMM) που υποστηρίζονται από έξυπνα συμβόλαια στο κεντρικό δίκτυο του Cardano. Κατά τη διάρκεια αυτής της 40λέπτης δοκιμής, ένα μεμονωμένο SundaeSwap Scooper εκτέλεσε 139 scoops (δηλαδή συναλλαγές που συγκεντρώνουν μαζί πολλές λειτουργίες χρήστη), που είναι περίπου 3 scoops το λεπτό. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα περίπου 7 scoops ανά λεπτό που υπήρχαν στο testnet. Επιπλέον, λόγω των χαμηλότερων παραμέτρων του πρωτοκόλλου στο mainnet σε σύγκριση με το testnet, αυτά τα scoops συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 3 λειτουργίες χρηστών η καθεμία. Αυτό είναι χαμηλότερο από τις 5 έως 8 λειτουργίες που παρατήρησε η ομάδα κατά τη λειτουργία του SundaeSwap στο testnet.

Καθώς το SundaeSwap DEX πλησιάζει γρήγορα την κυκλοφορία του στο mainnet, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το φορτίο κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν:

  • Υπάρχει πολύ μικρότερο εμπόδιο εισόδου σε σύγκριση με το testnet, δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσετε με ένα faucet, να αλλάξετε το πορτοφόλι σας σε testnet κ.λπ.
  • Υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο για την συμμετοχή στο DEX για να κεφαλαιοποιήσετε τη λειτουργία του με πραγματικά κεφάλαια.
  • Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος συμμετοχής καθώς οι χρήστες εκτίθενται σε απώλειες πραγματικών κεφαλαίων μέσω του trading.
  • Το SundaeSwap DEX πρέπει να μοιράζεται το εύρος ζώνης του δικτύου με άλλα πρωτόκολλα που θα ξεκινήσουν σύντομα, και όλα αυτά προσθέτουν στην αυξανόμενη ζήτηση του δικτύου.

Ακόμη και με όλους αυτούς τους παράγοντες να υπάρχουν, λόγω των μεγάλων επιπέδων ζήτησης και ενθουσιασμού από την κοινότητά του SundaeSwap, αναμένεται επίσης μεγάλη καθυστέρηση στο mainnet — ακόμη και κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της ομάδας. Μια ενημέρωση που έκαναν προς όλους είναι ότι, ενώ οι εντολές (συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής, της παροχής ρευστότητας και της ανάληψης ρευστότητας) ενδέχεται να χρειαστούν ημέρες για την επεξεργασία, οι εντολές όλων θα διεκπεραιωθούν δίκαια και με τη σειρά που ελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Θα είναι επίσης δυνατή η ακύρωση των orders ανά πάσα στιγμή προτού υποβληθούν σε επεξεργασία από τους Scoopers.

Αν και αναμένουμε αυτό το backlog (δηλαδή συναλλαγές/orders που δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμα) κατά τις πρώτες ημέρες του πρωτοκόλλου, είμαστε πολύ βέβαιοι ότι το πρωτόκολλο μπορεί να ανταποκριθεί στον κανονικό καθημερινό φόρτο μόλις τα πράγματα διευθετηθούν.

Δεδομένου του μεγέθους της κοινότητάς μας και του ενθουσιασμού γύρω από την κυκλοφορία του SundaeSwap, αυτό το αρχικό κύμα της δραστηριότητας είναι αναπόφευκτο. Όπως είδαμε με το testnet, μόλις οι Scoopers ολοκληρώσουν το backlog, οι παραγγελίες για τα κοινά pools θα πρέπει να εκτελούνται μέσα σε λίγα μπλοκ.

Επειδή αναμένεται μεγάλο backlog κατά τις πρώτες ημέρες του πρωτοκόλλου, θα δημιουργηθούν λειτουργίες για να ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με το ποιο είναι το τρέχον backlog, ποια είναι η τρέχουσα απόδοση και πού βρίσκεται περίπου το order σας στην ουρά/σειρά.

Μελλοντικές βελτιώσεις στο Cardano

Έτσι, ενώ αυτή η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε συμφόρηση δικτύου και μεγαλύτερους χρόνους επεξεργασίας των orders, δεν αναμένουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει επ’ αόριστον, τελικά το δίκτυο θα λειτουργεί όπως πρέπει. Αυτό θα βελτιωθεί περαιτέρω καθώς το IOG εφαρμόζει μια προγραμματισμένη σειρά βελτιώσεων και προσθηκών για την κλιμάκωση της χωρητικότητας του δικτύου Cardano κατά τη διάρκεια του 2022. Αυτό περιλαμβάνει αυξήσεις στο μέγεθος του μπλοκ και τις μονάδες μνήμης των Plutus scripts. Άλλες βελτιστοποιήσεις και βελτιώσεις δουλεύονται που θα βελτιώσουν την απόδοση και θα επιτρέψουν περαιτέρω αυξήσεις παραμέτρων μακροπρόθεσμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μια νέα έκδοση του Cardano node – που αναμένεται να κυκλοφορήσει στο mainnet από την IOG στις αρχές Ιανουαρίου – θα κατανείμει τον υπολογισμό των ανταμοιβών του staking σε ολόκληρη την εποχή, βελτιώνοντας σημαντικά τη συνολική απόδοση του δικτύου.
  • Μια άλλη νέα βελτίωση του δικτύου γνωστή ως “pipelining” θα βελτιώσει σημαντικά τους χρόνους διάδοσης των blocks.
  • Μια βελτίωση στο node που του επιτρέπει να αποθηκεύει τμήματα της κατάστασης του πρωτοκόλλου στο δίσκο θα επιτρέψει στα nodes να διατηρούν λιγότερα πράγματα στην μνήμη, επιτρέποντας την αύξηση των ορίων της μνήμης εν τέλει.
  • Αρκετές προτάσεις βελτίωσης του Cardano (ονομάζονται Cardano Improvement Proposals ή εν συντομία CIP) — συμπεριλαμβανομένων των CIP-0031, CIP-0032 και CIP-0033 — θα μειώσουν σημαντικά το μέγεθος των συναλλαγών.
  • Πρόσθετες βελτιώσεις στο SundaeSwap DEX θα παρουσιαστούν και θα ψηφιστούν από την κοινότητα ως μέρος της δέσμευσής μας για αποκεντρωμένη διακυβέρνηση.
  • Οι λύσεις Layer 2, όπως το Hydra και άλλες, θα επιτρέψουν σε μεγάλα τμήματα του όγκου συναλλαγών του πρωτοκόλλου να εκτελούνται ταχύτερα και φθηνότερα.

Πηγή: SundaeSwap Labs

Original Source: https://greepto.gr/news/cryptocurrencies/altcoins/sundaeswap-mainnet/?utm_source=rss&...

Disclaimer: Cardano Feed is a Decentralized News Aggregator that enables journalists, influencers, editors, publishers, websites and community members to share news about the Cardano Ecosystem. User must always do their own research and none of those articles are financial advices. The content is for informational purposes only and does not necessarily reflect our opinion.

Join Our Weekly Newsletter of Cardano

Your weekly dose of Cardano news straight to your inbox!
Genius X is launching its Initial Stake Pool Offering (ISPO) Starting on May 15, 2022
Revolutionize the business accelerator experience and provide unparalleled support for ambitious crypto startups, Genius X is raising funds through a public ISPO and helping foster innovation in the Cardano ecosystem. CLICK HERE!
READ THE ORIGINAL ARTICLE ON >> Greepto