Mintha 2020 lenne a megint – egy év után ismétli önmagát a kriptovaluta piac

1 month ago    144 views
Telegram LinkedIn

A déjà vu furcsa érzése járja át a kriptovaluta piac egészét. Ritka vásárlási lehetőséget kínálnak most a kriptovaluták, miután az éjjel makropiacokat érintő bizonytalanság begyűrűzött a kripto szektorba is az új koronavírus-változatnak köszönhetően. A BTC/USD árfolyama 54 000 dollár közelében járt az elmúlt órákban, de az árfolyamesés már majdnem két hete tart, csakúgy, mint azt tavaly hálaadás után is tette.

Míg azonban a mainstream média már ismét temeti a bitcoint a 20%-os árfolyam esés miatt vannak, akik egyáltalán nem aggódnak. És valóban a jelenlegi árak vitathatatlanul jó belépési lehetőséget kínálnak a november elején tapasztaltakhoz képest.

A BTC/USD árfolyama 54 000 dollár közelében járt az elmúlt órákban, de az árfolyamesés már majdnem két hete tart, csakúgy, mint azt tavaly hálaadás után is tette

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

1 milliárd dollár összértékű, 10 éves lejáratú Bitcoin-fedezetű kötvény kibocsátását tervezi El Salvador. A Blockstream által kifejlesztett és a Bitfinex által kibocsátott kötvény 6,5%-os éves kamatfizetést kínál majd. Emellett a befektetők osztalékot kapnak majd a Bitcoin tőkeállomány hatodik évtől kezdődő lépcsőzetes felszámolásából. A kötvény az egyik legmagasabb hozamú fix kamatozású befektetési eszköz lehet világszerte. Azonban a piac kezdetben igen kockázatosnak ítélheti meg majd. Egyes szakértők szerint az új kötvénykibocsátás nehezen vonzhatja majd be a befektetőket.

Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, figyelmeztette a Biden-kormányt, hogy azonnal lépni szükséges a kriptovaluták szabályozása érdekében. Véleménye szerint többek között Kína és Oroszország, valamint a nem állami szereplők „manipulálják” azt a dollár destabilizálása érdekében. A múlt héten például azt állította, hogy a kriptók potenciálisan maguk alá áshatják az amerikai dollárt. Akkor arra figyelmeztetett, hogy „rossz kezekben” közvetlen fenyegetést jelenthetnek a nemzetállamokra és a globális piacokra.

banner

Joe Biden amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a FED újabb négyéves elnöki ciklusára. Powell korábban azt mondta, hogy az ügynökség aktívan dolgozik az amerikai CBDC kibocsátásán, így izgalmas lesz figyelni milyen tervei lesznek a szektorral kapcsolatban a közeljövőben.

Nigéria nem tűr meg semmilyen kriptovásárlási opciót, vége a p2p kereskedésnek is. Egy nigériai startup a kriptovaluta és fiat közösségi fizetési alkalmazás, a Kurepay mögött álló cég szerint a Nigériai Központi Bank (CBN) arra kényszerítette, hogy felfüggessze működését az afrikai országban. Nigéria már egy jó ideje próbálja megakadályozni a helyieket abban, hogy kriptovalutákhoz jussanak.

A Santiment kriptovaluta elemző szervezet szerint több, mint 2 milliárd dollár értékben vásároltak a bitcoin bálnák az utóbbi hét visszahúzódása alatt. A BTC árfolyama gyakorlatilag 1 hete szinte csak esik a legutóbbi csúcsdöntés után, ezt azonban a tapasztaltabb befektetők inkább újabb érmék felhalmozására használják, mintsem felülnének az eladási hullámra. A legalább 100 bitcoint tartalmazó kriptotárcák tulajdonosai az említett időszakban további 40,000 bitcoinnal növelték a befektetéseiket.

6 hetes mélyponton a kriptovaluta piac

A bitcoin árfolyama október második hete óta a legalacsonyabb szintet érte el ma egy igen kövér 5000 dolláros vörös napi gyertya után.

A Bitcoin november 26-án egyetlen nap alatt csaknem 5000 dollárt vesztett értékéből. A BTC tulajdonosok komoly eladási nyomást tapasztaltak. Csütörtök késő este 60 000 dollár közeléből vágták vissza az árfolyamot. Pedig már-már úgy tűnt, a legutóbbi kísérlet a 60 ezres ellenállás legyőzésére akár sikeresnek is bizonyulhat. Órákkal később azonban a Bitcoin ismét rekord gyorsasággal alacsonyabb szintre süllyedt.

A kriptovaluta piacon a likvidált ügyletek összértéke meghaladta a 630 millió dollárt. A legtöbb altcoin sem reagált jól a Bitcoin esésére, sok jelentősen felülmúlta a BTC esését. Az ether 5,8%-ot esett, szemben a Bitcoin 4,8%-ával. Más tokenek közel 10%-ot vesztettek az értékükből. Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amit tavaly hálaadáskor is művelt a kriptovaluta piac. 2020 november 26-án napon belül 8%-ot esett a bitcoin.

Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amit tavaly hálaadáskor is művelt a kriptovaluta piac

A történethez az is hozzátartozik, hogy mindössze 3 héttel később pedig új rekordot döntött, és 35%-ot erősödött az árfolyam az akciós Black Friday bitcoin árfolyamhoz képest.

Mind a kriptovaluta piac, mind a hagyományos eszközök esése mögött az áll, hogy a befektetők megdöbbenéssel fogadták a COVID-19 új variánsának terjedéséről szóló híreket. Jellemző volt a befektetők tőkeátcsoportosítása a kockázatos eszközökből a kevésbé kockázatosak irányába.

A Pfizer, a COVID-19 vakcinák egyik legnagyobb gyártója visszaverte az ideges piaci lejtmenetet, és 7%-kal emelkedett a Wall Street nyitásakor. Ezzel szemben az S&P 500 1,5%-ot esett.

El kell engedni Plan B modelljét?

Az árfolyam esés miatt a BTC ára egyre kisebb eséllyel tudja lekövetni Plan B árfolyam modelljét. Az elemző szerint a Bitcoin árfolyama valószínűleg elmarad a novemberre előre jelzett havi zárásától. Hiszen ehhez 40 000 dollárral kéne magasabban zárnia a BTC-nek, ami még a kriptovaluta piac múltját ismerve is a közel lehetetlen kategória. Ezt maga PlanB is elismeri, hogy a BTC/USD 98 000 dolláros novemberi záró árfolyama a következő öt napban “kissé valószínűtlen”.

Ez lesz a modelljének első tévesztése, miután egymás követő 3 hónapban, augusztus, szeptemberben és októberben is szinte dollárra pontosan eltalálta a záró árfolyamot.

Annak ellenére, hogy szakított a hagyománnyal, a minimumár-modell cserbenhagyása nem lesz hatással PlanB alapvető stock-flow modelljére, a kettő ugyanis független egymástól.

El kell engedni Plan B modelljét?

A Stock-to-flow (S2F) jelenleg 100 000 dolláros átlagos BTC/USD árat jósol erre a felező ciklusban, és 2021 negyedik negyedéve megfelelő lehet ennek az árfolyam szintnek az első megjelenésére.

Testvérmodellje, a stock-to-flow cross-asset (S2FX) tovább megy 288 000 dolláros átlaggal számol. Az azonnali ár és az S2F modell ára közötti különbség azonban még nem fenyeget a modell érvénytelenítéssel. A modell ugyanis jelentős szórási sávokat használ az árfolyam haladásának követésére. És még a jelenlegi árfolyam eséssel is ebben a hónapban a BTC/USD jóval az elfogadható tartományon belül maradt.

Altcoin hírek

Solana Foundation közzé tett egy elemzést, amely szerint egyetlen tranzakció a Solana hálózatán kevesebb energiát fogyaszt, mint két Google-keresés. A Solana ugyanis azt állítja, hogy hálózatán egy tranzakció 0,00051 kWh energiát fogyaszt, ez azt is jelenti 24-szer kevesebb az energiaigénye egy Solana-tranzakciónak, mint a telefonunk töltésének. A tanulmányból az is kiderült, hogy az év végére teljesen karbon semlegessé akar válni a Solana hálózata.

Mintegy 12,5 százalékot nőtt a Cardano blokkok mérete, a blokkláncon az utóbbi időben bevezetett számos fontos frissítések egyikének keretein belül. A fejlesztések elsősorban a blokklánc egyre növekvő kihasználtságát igyekezték orvosolni, azt a jövőben könnyebben bővíthetővé és skálázhatóvá téve. A blokkméret növelése megkönnyíti, hogy a hálózat több felhasználó mellett is problémamentesen fusson. Többek között, például a jelenleginél gyorsabb tranzakciókat tesz majd lehetővé.

Az Elrond nevet viselő blokklánc hálózat az elmúlt időszakban elég komoly érdeklődés középpontjába került, ez pedig jelentősen megtolta natív tokenjének, az EGLD-nek az árfolyamát is. Nagy valószínűséggel az árfolyam ilyen mértékű emelkedése ahhoz az 1,29 milliárd dolláros likviditás ösztönző programhoz kapcsolódik, amelyet az Elrond még múlt pénteken indított el. Ennek a programnak az volt a célja, hogy felkészítse a platformot a Maiar nevet viselő decentralizált tőzsdéjének indulására.

NFT metaverzum hírek

A Grayscale digitális eszközkezelő cég jelentése szerint a metaverzum a következő billió dolláros üzleti lehetőség. A jelentés kiemelte, hogy képes felvenni a versenyt a Web 2.0-ás vállalatokkal is. A Grayscale szerint a Web 3.0-ás kriptohálózatok teljes piaci kapitalizációja körülbelül 27,5 milliárd dollár, szemben a Web 2.0-ás cégek 15 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációjával – így van még hova bővülni.

A Pokemon Go fejlesztői most egy Bitcoin-kereső mobiljátékkal jelentek meg. Az új mobiljáték a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) funkciót kínálja a Fold mobilalkalmazáson. Ahelyett, hogy ritka lényekre vadásznának, a Fold alkalmazás felhasználói Bitcoint és egyéb nyereményeket kereshetnek és gyűjthetnek össze az őket körülvevő virtuális világ felfedezésével.

Outer Ring sci-fi MMORPG és metaverzum korai hozzáférést nyújt a játék befektetőinek. Az Outer Ring egy fejlesztés alatt álló sci-fi MMORPG kiterjedt karakter háttértörténetekkel és kiegészítő sztori szálakkal, valamint egy fejlett token alapú gazdasági rendszerrel. Az Outer Ring play-to-earn koncepciója egyesíti a való világi gazdasági dinamikát egy újonnan alakuló virtuális univerzumban. A játék egyes részei, mint koncertek, események és minijátékok VR-kompatibilisek lesznek, de ettől függetlenül VR-szemüvegek nélkül is elérhetőek lesznek. A játék tesztelése iránt érdeklődő játékosok projekt befektetőkké válhatnak, és ezáltal hozzáférhetnek egy privát buildhez a weboldal támogatói zónájában.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Dr. Deák Máté, történész, kutató, egyetemi adjunktus, a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság elnöke lesz. Sokan nem gondolták volna, Közép- és Dél-Amerika különösen fontos szerepet játszik a kriptoiparágban, már szinte az összes latin-amerikai országban rendkívül népszerűek a kriptopénzek. Máté elmeséli, hogy miért is lettek ilyen felkapottak a digitális valuták ebben a térségben.

Csatlakozz nyereményjátékunkhoz, tippeld meg mennyi lesz a bitcoin árfolyama az év végén és nyerj egy Trezor One hardver tárcát.


FLICKTO 2ND IDO ROUND - hosted on ADAX – IS NOW LIVE!
The Flickto team has partnered with ADAX to host our first IDO round. This is your opportunity to invest in Flickto and obtain FLICK tokens at their lowest possible price. Learn more www.flickto.io
Read the article in BitcoinBazis