Cardano: d=0. Producția blocurilor complet descentralizată

7 months ago    107 views
Telegram LinkedIn
AFRIXX - An African generative NFT project

Începând de ieri 31 martie 2021, ora 21:44:51 GMT, producția de blocuri pe Cardano a devenit complet descentralizată. Astfel, dintr-o rețea federată de șapte noduri principale condusă de IOHK, Emurgo și Fundația Cardano, producția de blocuri a devenit acum 100% descentralizată, trecând în totalitate în sarcina celor peste 2290 pool-uri înregistrate.

Cardano este un sistem de tip Proof of Stake, în care descentralizarea se realizează atât cu ajutorul pool-urilor de staking cât și a delegatorilor către aceste pooluri.

Era Shelley a intrat pe main net în august 2020. De atunci și până astăzi blocurile în rețea au fost produse atât de noduri cât și de fostul protocol controlat de entitățile mai sus amintite. S-a realizat astfel o trecere controlată, lină, fără probleme, de la un sistem centralizat la unul descentralizat. La fiecare epocă, parametrul “d” a fost diminuat cu un anumit procent, astfel încât în aproximativ 8 luni acesta a coborât de la la 100, la zero. Cu alte cuvinte, la fiecare epocă, numărul de blocuri create de comunitate a fost mai mare. De azi începând toate blocurile vor fi create doar de comunitate. Din acest punct de vedere s-a obținut o descentralizare de 100% lucru care reprezintă un pas major spre descentralizarea totală.

Totuși, pentru ca o rețea să fie pe deplin descentralizată, mai sunt încă două aspecte ce trebuie îndeplinite.

Primul aspect este peer-to-peer network. În acest moment nodurile care formează rețeaua comunică peer-to-peer, dar pe modul “manual”. Operatorii nodurilor trebuie să adauge manual nodurile cu care comunică. Se asteaptă că în trimestrul al 2-lea din 2021, cumunicarea peer-to-peer să treacă în modul “auto”, astfel încât protocolul va crea în mod dinamic legăturile dintre nodurile din rețea.

Al 2-lea aspect, mai important decât primul, este guvernanța descentralizată. Deciziile privind updateurile, evoluția și direcțiile viitoare de dezvoltare a rețelei vor preluate treptat de către comunitate, printr-un sistem avansat de voting și nu vor mai depinde autoritate centrală. Era Voltair prin proiectul Catalist are în vedere acest aspect.

La momentul scrierii articolului există aproximativ 2290 noduri înregistrate, peste 399000 adrese pe staking însumând peste 27 miliarde ADA ce reprezintă aproximativ 71% din totalul de monede aflate în circulație.

Verlux is Building The Biggest Cross-Chain NFT Marketplace On The Cardano Blockchain - Join Seed SaleBUY AFRIXX NFT - An African generative NFT project
The first NFT project to combine art and history, aiming to expand the knowledge of Africans and their history. BUY NFT NOW - https://afrixx.io/buy
Read the article in Cardano Romania
ADACASH - Earn passive income.